Vastuullisuus, antidoping ja yhdenvertaisuus
Luisteluliiton tavoite on yhteistyötahojensa kanssa järjestää osallistavaa ja liikunnallista toimintaa, joka noudattaa reilun pelin sääntöjä. Vastuullisuus kuuluu reiluun peliin ja se näkyy mm. urheilijoiden sekä urheilutoimijoiden yhdenvertaisena kohteluna sekä antidopingtyön edistämisenä.
ANTIDOPING tarkoittaa toimenpiteitä ja sääntöjä, joilla pyritään estämään kiellettyjen aineiden ja menetelmien käyttö urheilussa. Sen tavoitteena on edistää reilua peliä, urheilijoiden terveyttä ja urheilun integriteettiä. Antidopingtoiminta sisältää muun muassa:
- Testaukset: Urheilijoiden kilpailun aikaiset ja ulkopuoliset testit kiellettyjen aineiden ja menetelmien havaitsemiseksi.
- Koulutus ja valistus: Urheilijoiden, valmentajien ja muiden sidosryhmien kouluttaminen antidopingsäännöistä ja puhtaan urheilun merkityksestä.
- Säännöt ja sanktiot: Kansainväliset ja kansalliset antidopingsäännöstöt, jotka määrittävät kielletyt aineet, menettelyt sekä seuraamukset rikkomuksista.
- Tutkimus: Uusien dopingaineiden ja -menetelmien havaitsemiseen liittyvä tieteellinen tutkimus.
Antidopingtyö perustuu Maailman antidopingsäännöstöön (World Anti-Doping Code), jota noudattavat lähes kaikki urheilujärjestöt maailmanlaajuisesti. Suomessa toiminnasta vastaa Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK).
KILPAILUMANIPULAATIO tarkoittaa urheilutulosten tai -tapahtumien tahallista vääristämistä, yleensä taloudellisen hyödyn, vedonlyöntivoittojen tai muun edun tavoittelemiseksi. Se vaarantaa urheilun rehellisyyden ja uskottavuuden. Kilpailumanipulaatio voi ilmetä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- Tulosten manipulointi: Otteluiden tai kilpailujen lopputuloksen järjestäminen ennalta.
- Suoritusten manipulointi: Yksittäisen suorituksen tahallinen heikentäminen tai parantaminen sopimuksen mukaisesti.
- Vedonlyöntiin vaikuttaminen: Tiettyjen pelitapahtumien järjestäminen vedonlyöntituloksen ohjaamiseksi.
Manipulaatio voi liittyä urheilijoihin, valmentajiin, tuomareihin tai muihin toimijoihin, ja sen taustalla voi olla rikollisia tahoja.
Kilpailumanipulaation torjunta sisältää:
- Sääntöjen ja valvonnan kehittämisen: Urheilujärjestöjen ja vedonlyöntiyhtiöiden yhteistyönä.
- Koulutuksen ja tietoisuuden lisäämisen: Urheilijoille ja muille toimijoille.
- Ilmoituskanavat: Mahdollisten rikkomusten raportointiin.
Suomessa kilpailumanipulaation torjuntaa koordinoi Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) yhteistyössä kansainvälisten toimijoiden kanssa
KORRUPTION VASTAISILLA TOIMENPITEILLÄ tarkoitetaan toimia, joilla pyritään estämään, tunnistamaan ja vähentämään korruptiota sekä edistämään läpinäkyvyyttä, rehellisyyttä ja vastuullisuutta yhteiskunnassa ja organisaatioissa. Korruptio viittaa vallan väärinkäyttöön henkilökohtaisen edun tavoittelussa.
Keskeisiä korruption vastaisia toimenpiteitä ovat:
- Lainsäädäntö ja sääntely: Korruption kriminalisointi ja selkeät toimintasäännöt.
- Valvonta ja auditointi: Julkisten ja yksityisten toimijoiden toiminnan tarkastaminen.
- Ilmoituskanavat: Mahdollisuus raportoida korruptioepäilyistä turvallisesti.
- Koulutus ja tietoisuuden lisääminen: Korruption riskien ja seurausten ymmärtäminen.
- Kansainvälinen yhteistyö: Rajat ylittävän korruption torjunta ja parhaiden käytäntöjen jakaminen.
Korruption vastainen toiminta on keskeinen osa hyvää hallintotapaa ja reilun toiminnan edistämistä niin urheilussa, liike-elämässä kuin julkisessa hallinnossa.
YHDENVERTAISUUS tarkoittaa kaikkien ihmisten tasavertaista kohtelua ja syrjimättömyyttä riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, iästä, alkuperästä, uskonnosta, vammasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muusta henkilökohtaisesta ominaisuudesta. Sen tavoitteena on varmistaa, että jokaisella on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan toimintaan.
Yhdenvertaisuutta edistetään muun muassa:
- Lainsäädännöllä: Yhdenvertaisuuslaki ja syrjinnän kielto.
- Koulutuksella ja valistuksella: Tietoisuuden lisääminen tasa-arvosta ja moninaisuudesta.
- Käytännön toimilla: Esteettömyyden edistäminen, rekrytoinnin tasapuolisuus ja syrjintään puuttuminen.
Yhdenvertaisuus ei tarkoita kaikkien kohtelemista samalla tavalla, vaan tarpeen mukaan erilaisten tarpeiden huomioimista oikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi.
YMPÄRISTÖVASTUU tarkoittaa yksilöiden, yritysten ja yhteisöjen vastuuta luonnon ja ympäristön suojelemisesta sekä kestävästä toiminnasta, joka minimoi ympäristölle aiheutuvat haitat. Se kattaa toimenpiteet luonnonvarojen säästämiseksi, saastumisen estämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Ympäristövastuuseen kuuluu muun muassa:
- Kestävä kehitys: Luonnonvarojen vastuullinen käyttö ja tulevien sukupolvien hyvinvointi.
- Saasteiden vähentäminen: Ilman, veden ja maaperän suojelu.
- Uusiutuvat energialähteet: Vähähiilinen energia ja energiatehokkuus.
- Jätteiden kierrätys ja vähentäminen: Kiertotalous ja jätteen minimoiminen.
Ympäristövastuu urheilussa ei ole vain ekologinen valinta, vaan se tukee myös taloudellista kestävyyttä ja yhteiskunnallista vastuuta.