Vastuullisuus, Antidoping ja yhdenvertaisuus
Luisteluliiton tavoite on yhteistyötahojensa kanssa järjestää osallistavaa ja liikunnallista toimintaa, joka noudattaa reilun pelin sääntöjä. Vastuullisuus kuuluu reiluun peliin ja se näkyy mm. urheilijoiden sekä urheilutoimijoiden yhdenvertaisena kohteluna sekä antidopingtyön edistämisenä.
Antidopingsäännöstö sekä kilpailumanipulaation torjuntaohjelma >>
Antidopingohjeet urheilijalle >>
Erivapaus urheilijan lääkityksessä >>
ISU:n antidoping-ohjeet >> sekä erivapauskäytännöt >>
Antidopingsäännöstö sekä kilpailumanipulaation torjuntaohjelma
Suomen Luisteluliiton lähtökohtana on sataprosenttinen sitoutuminen antidopingtoimintaan ja Maailman Antidopingtoimisto WADAn antidopingsäännöstöön, ISU:n sekä Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n Suomen antidopingsäännöstöön.
Antidopingsäännöstö
Suomen Luisteluliiton toimintasääntöjen mukaan Suomen Luisteluliitto ja sen seurat ja niiden jäsenet sekä liiton alaiseen kilpailutoimintaan osallistuvat kuten urheilijat, urheilijan tukihenkilöt ja virkailijat sitoutuvat noudattamaan Suomen antidoping säännöstöä sekä mahdollisia kansainvälisiä säännöstöjä.
Antidopingsäännöstö on sääntökokoelma, joka ohjaa urheilussa toimimisen ehtoja. Antidopingtoiminnassa jokaisen toimijan tulee tuntea oikeutensa ja vastuunsa.
Urheilijat ja urheilun piirissä toimivat urheilijan tukihenkilöt ovat velvollisia tuntemaan yleisesti urheilussa ja omassa lajissaan sovellettavat voimassa olevat antidopingsäännöstöt, sitoutumaan niihin sekä tunnustamaan Suomen antidopingsäännöstön mukaisen Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n tulostenkäsittelytoimivallan ehtona osallistumiselleen urheilutoimintaan.
Suomen Luisteluliitto on sitoutunut noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja hyväksyy, että dopingrikkomuksissa kurinpitovaltaa käyttää Suomen antidopingsäännöstössä mainittu kurinpitoelin. SUEKin vuosikokouksen nimittämä Antidopingasioiden kurinpitolautakunta on riippumaton elin, joka käsittelee ja päättää, onko antidopingsäännöstön soveltamispiiriin kuuluvan urheilijan tai muun henkilön toimintaa pidettävä säännöstössä tarkoitettuna dopingrikkomuksena ja määrää seuraamukset.
Suomen Luisteluliiton kurinpitosäännöissä on määriteltynä dopingrikkomukset ja yhteistyöstä kieltäytyminen antidopingorganisaation suorittaessa dopingrikkomuksen tutkintaa sekä kielletty uhkaava ja epäasiallinen käyttäytyminen dopingtestihenkilöstöä kohtaan.
Suomen Luisteluliiton antidopingohjelman tavoitteena on vaikuttaa koulutuksen ja viestinnän avulla siihen, että niin urheilijat kuin muut urheilutoimijat asennoituvat kielteisesti dopingiin sekä muuhun reilun pelin sääntöjä rikkovaan toimintaan. Koulutuksella ja viestinnällä ennaltaehkäistään dopingrikkomuksiin tähtäävää toimintaa.
Koulutuksen tavoitteena on lisätä eri kohderyhmien antidopingtietoisuutta sekä kasvattaa valmiutta tehdä eettisesti kestäviä valintoja huippu-urheilussa. Viestinnän tavoitteena on puolestaan viedä eteenpäin puhtaan urheilun ja reilun pelin sanomaa.
Suomen Luisteluliiton antidopingohjelma perustuu siihen, ettei liitto hyväksy dopingia missään muodossa urheilussa. Luisteluliitto edistää puhdasta urheilua Suomessa ja kansainvälisesti yhteistyössä SUEK ry:n ja muiden urheilun toimijoiden kanssa.
Kaikkien urheilun toimijoiden tulee yhdessä viedä puhtaan urheilun viestiä eteenpäin. Jokainen toimija
voi omalta osaltaan edistää puhdasta urheilua ja eettisesti kestävää toimintaa.
Koulutus
Koulutuksen tavoitteena on varmistaa, että kaikilla urheilutoimijoilla mukaan lukien liiton työntekijät ja liiton hallitus on tarvittava ja ajantasainen tieto antidopingasioista sekä valmius tehdä eettisesti kestäviä valintoja urheilussa. Tavoitteena on, että urheilija
tutustuu antidopingtoimintaan ensisijaisesti koulutuksen kautta. Myös seuroilla on tärkeä rooli puhtaaseen urheiluun ja reiluun peliin kasvatettaessa. Suomen Luisteluliitolla on kaksi koulutettua antidoping-kouluttajaa. Suomen Luisteluliiton järjestämät koulutukset ilmoitetaan SUEK:lle https://koulutus.suek.fi/liittokoulutukset/luo-raportti kautta.
Koulutuksista vastaa toimistopäällikkö.
Urheilijat
Suomen Luisteluliitto antaa antidopingkoulutusta yhteistyössä SUEKin kanssa. Suomen Luisteluliiton valmennusryhmiin kuuluville urheilijoille ja valmentajille pidetään vuosittain toukokuussa eettisyys-, vastuullisuus-, antidoping- ja kilpailumanipulaation vasteinen koulutus. Tämä toteutetaan valtakunnallisella leirillä Ähtärin Honkiniemessä tai vastaavan kokoontumisen yhteydessä. Kaikille valmennusryhmiin kuuluville urheilijoille jaetaan myös tietoa SUEKin materiaalista ja sen hyödyntämisestä. Seuravalmentajat pitävät huolen, että valmennusryhmiin kuuluvat urheilijat suorittavat Puhtaasti Paras -verkkokoulutuksen. Koulutusvelvoite kirjataan maajoukkueen urheilijasopimuksiin.
Seuravalmentajien suorittamien valmentajakoulutusten kautta seurojen nuoret sekä mukana olevat nuorten vanhemmat perehdytetään matalan kynnyksen koulutusten avulla antidopingasioiden pariin vanhempainilloissa.
Valmentajat ja ohjaajat
Suomen Luisteluliiton valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmän kaikkiin koulutuksiin sisältyy antidopingkoulutusta. Koulutuksen laajuus, sisältö ja jaettava materiaali sovelletaan koulutuksen tasoon sekä aihealueeseen sopivaksi. Kaikki seuravalmentajat suorittavat joka toinen vuosi Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen sekä joka toinen vuosi Vastuullinen valmentaja -verkkokoulutuksen.
Seurat
Suomen Luisteluliitto kouluttaa ja tiedottaa myös urheiluseuroja antidopingasioista mm. Puhtaasti paras -verkkokoulutuksesta, jonka avulla kaikki urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Seurat voivat myös itse tilata antidopingkoulutuksia liitolta tai SUEKilta. SM-kilpailuja järjestäville seuroille sisällytetään vuosittain antidopingkoulutusta kisajärjestäjien koulutukseen. Koulutus on avoin myös muille kisajärjestäjille. SM-kilpailuja järjestävien seurojen hallituksen/johtokunnan tulee suorittaa Puhtaasti paras -verkkokoulutus ennen omia SM-kilpailujaan.
Sopimukset
Valmennusryhmiin kuuluvien urheilijoiden sopimuksiin kirjataan velvoite Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen suorittamisesta sekä toimimisesta yhteistyössä antidopingorganisaation kanssa dopingrikkomusten selvittämisessä. Suomen Luisteluliitto sisällyttää sopimuksiin myös pykälän, joka velvoittaa antidopingsäännöstöjä vastaan rikkonutta urheilijaa maksamaan korvausta liitolle sekä maksamaan valmennustukensa takaisin sopimuksen edellyttämältä ajalta. Sopimuksista vastaa urheilutoimenjohtaja. Lisäksi kaikki Hoika-palvelun tai jonkin muun mahdollisen palvelun kautta Luisteluliiton lisenssituotteen lunastavat sitoutuvat noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja ovat keskeytyksettä dopingvalvonnan piirissä.
Liiton valmentajien ja muiden toimihenkilöiden työsopimuksiin kirjataan dopingpykälä, jonka mukaan antidopingsääntöjen rikkomiseen syyllistynyt työntekijä voidaan irtisanoa työsuhteestaan.
Työsopimuksista vastaa urheilutoimenjohtaja.
Viestintä
Suomen Luisteluliitto tekee vastuullista, avointa ja aktiivista antidopingtoimintaa. Suomen Luisteluliitto haluaa viedä eteenpäin puhtaan urheilun ja reilun pelin viestiä sekä vaikuttaa asenteisiin, jotta niiden seurauksena voidaan tehdä oikeita valintoja. Suomen Luisteluliiton toimistopäällikkö koordinoi Suomen Luisteluliiton antidopingviestintää.
Suomen Luisteluliitto tiedottaa antidopingasioista monissa eri kanavissaan kohderyhmänsä huomioiden. Suomen Luisteluliiton internetsivujen vastuullisuusosion antidopingosiossa kerrotaan Suomen Luisteluliiton antidopingtyöstä ja julkaistaan linkit antidopingohjelmaan ja mm. SUEKin KAMU-lääkehakuun, erivapausmenettelyyn, ILMO-palveluun ja Puhtaasti paras -verkkokoulutukseen. Seuroille suunnatuissa kirjeissä tuodaan antidopingasioita esiin säännöllisesti ja ajankohtaisasioiden mukaan. Kotisivujen antidopingmateriaalista ja seurakirjeiden sisällöstä vastaavat Suomen Luisteluliiton toimistopäällikkö. Antidopingasioista viestitään myös Suomen Luisteluliiton sosiaalisen median kanavissa toimihenkilöiden toimesta.
Suomen Luisteluliitto tekee yhteistyötä SUEKin kanssa myös mm. kampanjoinnissa ja tilaisuuksien järjestämisessä. SUEKin maksuton esittelypiste pyydetään harkinnan mukaan erilaisiin tapahtumiin. Suomen Luisteluliitto tiedottaa seurakäynneillä uusimmista antidopingjulkaisuista sekä tarvittaessa myös jakaa materiaalia. Antidopingasioista tiedotetaan niin ikään liittojohtoisissa koulutuksissa (valmentajakoulutukset, tuomari- ja toimitsijakoulutus) ja valmennusleireillä. Toiminnasta vastaavat urheilutoimenjohtaja, toimistopäällikkö / koulutetut antidopingkouluttajat.
Suomen Luisteluliitto ja SUEK järjestävät kahdenvälisiä tapaamisia noin kerran vuodessa.
Suomen Luisteluliiton antidopingohjelmasta tiedotetaan laajasti, jotta sille saadaan vaikuttavuutta ja luistelutoimijat sitoutuvat siihen. Pääkohderyhmänä ovat urheilijat ja heidän tukihenkilönsä sekä valmentajat. Ohjelman vuotuiset toimenpiteet nostetaan toimintasuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan Suomen Luisteluliiton vuosikertomuksessa sekä toimihenkilöiden toimesta.
Kriisiviestintä
Mahdollisen dopingrikkomuksen tiedotus- ja koordinointivastuu on Suomen Luisteluliiton puheenjohtajalla ja urheilutoimenjohtajalla. Suomen Luisteluliitto voi kuitenkin viestiä dopingrikkomuksesta vasta sen jälkeen, kun SUEK on julkistanut tapauksen tai kun rikkomuksesta epäilty itse julkisesti vahvistaa rikkomusepäilyn. Liiton vastuuhenkilöt välittävät tiedon reagoinnista ja asian kommentoijista Suomen Luisteluliiton hallitukselle ja tarpeellisille sidosryhmilleen. Tällöin kaikki tietävät, kenelle mahdolliset kyselyt tulee suunnata. Kaikissa antidopingasioissa koulutusta lukuun ottamatta yhteyshenkilönä on urheilutoimenjohtaja. Tiedotus hoidetaan nopeasti, avoimesti ja rehellisesti ja siten, ettei viestiin jää tulkinnanvaraa (mitä, missä, milloin, miten, seuraukset, toiminta tästä eteenpäin ja miten asiaa selvitetään). Kriisiviestinnässä tehdään yhteistyötä SUEKin kanssa ja otetaan huomioon yksityisyydensuojan alaiset asiat, jotka vaativat salassapitoa, sekä muut urheilijan oikeudet. Kaikkien asiasta tietävien tulee säilyttää ehdoton salassapito siihen saakka, kunnes asiasta tiedotetaan ulkoisesti. Urheilijalla on itsellään aina mahdollisuus julkaista asia, mutta edistetään toimintatapaa, jossa viestintä tapahtuu yhteistyössä Suomen Luisteluliiton ja SUEKin kanssa.
Dopingvalvonta
Suomen antidopingsäännöstön perusteella SUEKilla ja muilla antidopingorganisaatioilla on oikeus tehdä dopingtestejä urheilijoille, jotka ovat sitoutuneet antidopingsäännöstöön. Periaatteessa kaikki urheilijat, jotka osallistuvat järjestäytyneeseen urheilu- ja kilpailutoimintaan, ovat dopingvalvonnan piirissä.
SUEK vastaa dopingvalvonnasta Suomessa. Suomen Luisteluliiton jäsenseurojen urheilijoille dopingtestejä teettävät kotimaassa SUEK, Maailman antidopingtoimisto (WADA) ja ISU. Testien käytännön suorittamisesta
Suomessa vastaa useimmiten SUEKin valtuuttama testiryhmä, kansainvälisissä kilpailuissa kansainvälisen lajiliiton valtuuttama testiryhmä. Testattavien urheilijoiden valinnasta vastaa testin tilaajataho, joka voi olla WADA, IOC, IPC, ISU, World Skate tai SUEK.
Dopingtestejä tehdään sekä kilpailuissa että kilpailujen ulkopuolella, esim. leireillä ja tavanomaisissa harjoitusolosuhteissa tai urheilijan kotona. Testit suoritetaan ennalta ilmoittamatta. Näin toimitaan myös
kilpailutapahtumien yhteydessä, lukuun ottamatta kansainvälisiä arvokilpailuja, joissa kansainvälisen lajiliiton säännöt määräävät dopingtestien tekemisestä. Kilpailutesteissä kilpailunjärjestäjä on
velvollinen toimimaan yhteistyössä SUEKin testiryhmän kanssa. Suomen Luisteluliitto tiedottaa kilpailunjärjestäjiä testauskäytännöistä ja niihin liittyvistä velvoitteista kilpailunjärjestäjien koulutuksessa sekä järjestelysopimuksissa. Kilpailunjärjestäjä on velvollinen järjestämään asianmukaiset dopingtestitilat. Lisäksi sen pitää tarvittaessa järjestää täysi-ikäisiä, urheilijan kanssa samaa sukupuolta olevia saattajia dopingtestiryhmälle sekä toimittaa tiedot, jotka
helpottavat testauksen kulkua, kuten kilpailujen osallistujalistat, osallistujien matkasuunnitelmat ja majoitusosoitteet sekä kilpailujen lopputulokset.
Osa huippu-urheilijoista kuuluu joko SUEKin, ISU:n tai molempien tahojen rekisteröityyn testauspooliin. Testauspoolien olinpaikkatietojärjestelmien ansiosta urheilijoita voidaan testata ennalta tiedottamatta kilpailujen ulkopuolella, milloin ja missä tahansa. Maailmanlaajuinen järjestelmä parantaa urheilijoiden tasavertaisuutta ja tukee puhtaan urheilun periaatetta. Mikäli rekisteröityyn testauspooliin kuuluva urheilija ei ole ollut tavoitettavissa testiin ja/tai on laiminlyönyt ilmoitusvelvollisuutensa yhteensä kolme kertaa kahdentoista kuukauden aikana kansainvälisessä tulostenkäsittelystandardissa määritellyllä tavalla,
asiaa voidaan käsitellä mahdollisena dopingrikkomuksena.
Suomen Luisteluliitto toimii yhteistyössä SUEKin kanssa testauspoolien luomisessa, ylläpitämisessä ja urheilijoiden tiedottamisessa heitä koskevista velvoitteista, sekä toimittaa SUEKille testauspooliurheilijoiden kriteerit täyttävien urheilijoiden nimet ja yhteystiedot. Testauspooliurheilijoita koskevissa asioissa liiton yhteyshenkilöinä toimii urheilutoimenjohtaja.
Suomen Luisteluliitto informoi SUEKia valmennusryhmien kokoonpanoista (nimet, syntymäajat ja yhteystiedot) sekä näiden kilpailu- ja leiriohjelmista säännöllisesti. Informoinnista vastaa urheilutoimenjohtaja.
Erivapaudet
Mikäli urheilijan sairauden hoito vaatii jonkin urheilussa kielletyn lääkeaineen tai menetelmän käyttöä, hoidolle voidaan hakea erivapautta. Erivapausmenettely voi tehdä mahdolliseksi kyseisen kielletyn hoitomuodon käytön. Yhteyshenkilö erivapausasioissa Suomen Luisteluliiton puolelta on urheilutoimenjohtaja.
SUEKin lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin kuuluvien urheilijoiden tulee hakea erivapautta kansainvälisen erivapausstandardin ja SUEKin ohjeiden mukaisesti ennakkoon. SUEKin erivapauspäätös koskee kansallisen tason urheilijaa ja kansallisen tason kilpailuja kaikkialla maailmassa. Lajikohtaisen tasomäärittelyn ulkopuolella olevien urheilijoiden kohdalla SUEK tarkistaa jälkikäteen (mahdollisen dopingtestin jälkeen), että kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa olevien aineiden käytölle on lääketieteellinen peruste. Tämän osoittamiseksi urheilijan tulee hakea erivapautta takautuvasti. Tasomäärittely on nähtävillä SUEKin Internetsivuilla. Erkka-erivapauskone, joka auttaa selvittämään, pitääkö lääkitykselle hakea erivapautta etukäteen, sisältää myös tasomäärittelyn.
Kansainvälisen Luisteluliiton ISU:n rekisteröityyn testauspooliin kuuluvien ja maailmancupiin tai MM-kilpailuihin osallistuvien urheilijoiden tulee tällä hetkellä hakea tarvitsemansa erivapaudet suoraan ISU:lta. Jos urheilijalla on edellä mainitulle tasolle noustessaan jo ennestään voimassa oleva SUEKin myöntämä erivapaus, sille tulee hakea tunnustus ISU:lta.
Suomen Luisteluliiton koulutetut antidopingkouluttajat ohjeistavat seuroja ja urheilijoita kansallisten ja kansainvälisten erivapauksien hakemiseen liittyvissä asioissa. Suomen Luisteluliiton Internetsivujen vastuullisuussivuston antidopingosiossa on linkit SUEKin ja ISU:n sivuille, joista löytyvät ohjeet erivapausmenettelyyn. Suomen Luisteluliitto viestii erivapausmenettelyyn liittyvistä asioista jäsenseuroilleen ja muille keskeisille toimijoille seurakirjeissään ja muissa viestintäkanavissaan.
Rikkomukset ja kurinpitomenettely
Suomen Luisteluliiton kurinpitosäännöt koskevat Suomen Luisteluliittoa, sen jäsenseuroja, jäsenseurojen henkilöjäseniä ja muita toimijoita, kuten urheilijoita, valmentajia, joukkueenjohtajia, toimitsijoita, tuomareita ja seurajohtajia sekä niitä henkilöitä, jotka ovat kirjallisesti sitoutuneet noudattamaan näitä määräyksiä tai ovat lunastaneet Suomen Luisteluliiton lisenssin sekä voimassa olevan antidopingsäännöstön alaisia henkilöitä ja yhteisöjä.
Kilpailumanipulaation torjunta
Säännöstö
Kilpailumanipulaatiolla tarkoitetaan vilpillistä vaikuttamista ottelun tai kilpailun kulkuun tai lopputulokseen. Esimerkkinä kilpailu- ja/tai kurinpitosääntöjen kiellot, kuten vedonlyönti ja sisäpiiritiedon jakaminen. Ilmiö uhkaa rehellistä kilpailua. Siksi on tärkeää, että koko urheiluyhteisö yhdessä viranomaisten kanssa puolustaa yhteisiä sääntöjä ja reilun pelin periaatetta. Urheilutoimijoiden tulee olla tietoisia kilpailumanipulaation uhasta ja torjuntakeinoista, jotta yritykset kyetään havaitsemaan, torjumaan ja sanktioimaan. Yhteistyöllä pystymme turvaamaan reilun ja oikeudenmukaisen kilpailun kaikille.
Suomen Luisteluliiton sääntöjen mukaan liitto, sen seurat ja niiden jäsenet sekä Suomen Luisteluliiton alaiseen kilpailutoimintaan osallistuvat, kuten urheilijat, urheilijan tukihenkilöt ja virkailijat, sitoutuvat toimimaan eettisesti kestävin periaattein ja kilpailumanipulaation vastaisesti.
Helmikuussa 2023 tehdyn tilannearvion mukaan kilpailumanipulaation riski Suomen Luisteluliitossa on matala. Suomen Luisteluliiton lajeissa ei ole tullut ilmi kilpailumanipulaatiotapauksia ja vedonlyönnin määrä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti on vähäistä. Suomalaisiin urheiluseuroihin ei liity myöskään merkittäviä yksityisiä tai kansainvälisiä omistuksia tai riskiä aiheuttavia sponsoritahoja. Lisäksi tilannearvion mukaan riski kilpailumanipulaation tunnistamiskyvyssä on kohonnut. Suomen Luisteluliiton tulee pyrkiä aktiivisesti tunnistamaan lajin parissa toimivia riskihenkilöitä ja olemaan niistä yhteydessä SUEKiin.
Sopimukset
Suomen Luisteluliiton urheilija- ja valmentajasopimuksiin sekä muihinkin urheilutoimijoiden kanssa tehtäviin sopimuksiin kirjataan, että henkilö sitoutuu torjumaan kilpailumanipulaatiota ja ilmoittamaan, mikäli havaitsee sellaista sekä sitoutuu olemaan lyömättä vetoa omasta ottelusta tai kilpailutapahtumasta sekä omasta sarjatasosta ja lisäksi myös oman seuran ja yhteistyöseurojen sarjoista/kilpailuista.
Koulutus
Koulutuksen tavoitteena on varmistaa, että kaikilla urheilutoimijoilla on tarvittava ja ajantasainen tieto kilpailumanipulaatiosta. Tavoitteena on, että ilmiö tunnistetaan, siihen osataan puuttua ja torjuntaan on keinoja. Kilpailumanipulaation torjuntaohjelma tulee osaksi valmentaja-, toimitsija-, tuomari- sekä vastuullinen seuratoimija -koulutuksia. Koulutusten kautta eri toimijat koulutetaan tunnistamaan kilpailumanipulaatiota. Luisteluliiton jäsenseurojen tulee sitoutua kilpailumanipulaation torjumiseen.
Suomen Luisteluliitto antaa kilpailumanipulaatiokoulutusta yhteistyössä SUEKin kanssa. Suomen Luisteluliitto järjestää vuosittain urheilijoille, valmentajille ja seuratoimijoille koulutuskokonaisuuden, kilpailumanipulaatioluento mukaan lukien Suomen Luisteluliiton koulutetun kouluttajan toimesta. Kaikille valmennusryhmiin kuuluville jaetaan tietoa SUEKin materiaalista ja sen hyödyntämisestä. Jokaisen valmennusryhmään kuuluvan urheilijan tulee suorittaa SUEKin kilpailumanipulaation torjuntaa koskeva Reilusti paras -verkkokoulutus vuosittain. Koulutusten kokonaisuudesta vastaa toimistopäällikkö
Kaikki Suomen Luisteluliiton kilpailulisenssin tai Lajipassin lunastavat henkilöt sitoutuvat noudattamaan kilpailumanipulaation torjuntaohjelman sääntöjä. Suomen Luisteluliitto toimittaa urheilijoille SUEKilta saamaansa ajankohtaista tietoa ja materiaalia kilpailumanipulaation tunnistamiseksi ja torjumiseksi.
Luisteluliitto kouluttaa ja tiedottaa urheiluseuroja kilpailumanipulaation torjumisesta. Seuratyön päivittäisissä tukitoimissa tuodaan kilpailumanipulaation torjunta tutuksi prosessissa mukana oleville jäsenseuroille. Seurat voivat myös itse tilata kilpailumanipulaation torjuntakoulutuksia liitolta tai SUEKilta. Seuroille järjestettäviin koulutuksiin ja keskustelutilaisuuksiin sisällytetään vuosittain kilpailumanipulaation torjuntakoulutusta. Koulutukset ovat avoimia kaikille seuratoimijoille. Koulutuksiin kutsutaan seurakirjeillä ja ajankohtaisia tietoja kilpailumanipulaation tiimoilta jaetaan uutiskirjeiden ja seuratapaamisten yhteydessä 2–4 kertaa vuodessa.
Viestintä
Suomen Luisteluliitto tekee vastuullista, avointa ja aktiivista kilpailumanipulaation torjuntaa. Luisteluliitto haluaa viedä eteenpäin puhtaan urheilun ja reilun pelin viestiä sekä vaikuttaa asenteisiin, minkä seurauksena voidaan tehdä oikeita valintoja. Luisteluliiton toimistopäällikkö koordinoi liiton kilpailumanipulaation torjuntaan liittyvää viestintää.
Suomen Luisteluliitto tiedottaa aktiivista kilpailumanipulaation torjunnasta monissa eri kanavissaan kohderyhmänsä huomioiden. Suomen Luisteluliiton Internetsivujen vastuullisuusosion kilpailumanipulaatio-osiossa kerrotaan Suomen Luisteluliiton säännöstöt ja julkaistaan linkit mm. SUEKin ILMO-palveluun ja Reilusti paras -verkkokoulutukseen. Seuroille suunnatuissa kirjeissä tuodaan kilpailumanipulaatioasioita esiin säännöllisesti ja ajankohtaisasioiden mukaan. Kotisivujen kilpailumanipulaatiomateriaalista ja seurakirjeiden sisällöstä vastaavat liiton toimistopäällikkö. Reiluun kilpailuun viestitään myös Suomen Luisteluliiton sosiaalisen median kanavissa toimihenkilöiden toimesta.
Suomen Luisteluliitto tekee yhteistyötä SUEKin kanssa myös mm. kampanjoinnissa ja tilaisuuksien järjestämisessä. SUEKin maksuton esittelypiste pyydetään harkinnan mukaan erilaisiin tapahtumiin. Suomen Luisteluliitto tiedottaa seurakäynneillä uusimmista kilpailumanipulaatioasioista sekä tarvittaessa myös jakaa materiaalia. Kilpailumanipulaatioasioista tiedotetaan niin ikään liittojohtoisissa koulutuksissa (valmentajakoulutukset, tuomari- ja toimitsijakoulutus) ja valmennusleireillä. Toiminnasta vastaavat urheilutoimenjohtaja, toimistopäällikkö/ koulutetut antidopingkouluttajat.
Suomen Luisteluliitto ja SUEK järjestävät kahdenvälisiä tapaamisia noin kerran vuodessa.
Suomen Luisteluliiton kilpailumanipulaation torjuntaohjelmasta tiedotetaan laajasti, jotta sille saadaan vaikuttavuutta ja luistelutoimijat sitoutuvat siihen.
Toimenpiteet ja yhteistyöverkosto
Suomen Luisteluliiton toimintaohjeet kilpailumanipulaatiotapauksessa ovat seuraavat
- Tieto tapauksesta, tai epäilystä tulee saattaa Suomen Luisteluliiton tietoon urheilutoimenjohtajalle.
- Tapauksen alustava käsittely toteutetaan järjestön sisällä kilpailumanipulaation yhteyshenkilön, urheilutoimenjohtajan toimesta.
- Kaikista tapauksista ilmoitetaan SUEKin tutkintapäällikölle. Tapauksista ja yhteistyöstä käydään keskustelut liiton ja SUEK:n kanssa tapauskohtaisesti sopien asiasta tiedottamisesta, rooleista ja vastuista.
- Tarvittaessa SUEK vie asian kansallisen yhteistoimintaryhmän (National Platform) käsiteltäväksi. Yhteistoimintaryhmässä ovat mukana esimerkiksi poliisi. Poliisi päättää mahdollisista rikostutkinnallisista toimenpiteistä ja lajin kurinpito- ja kilpailullisista seuraamuksista.
- Mikäli tapaus ei johda rikostutkinnallisiin toimenpiteisiin järjestö voi pyytää SUEKin apua niiden asioiden selvittämisessä, jotka eivät täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Selvitys tehdään yhteistyössä liiton kanssa.
- Selvityksen päätyttyä järjestön tulee harkita asian viemistä omaan kurinpitokäsittelyyn tai päättää asian käsittely.
- Tarvittaessa asianosaisia tulee tiedottaa asian käsittelyn päättämisestä tai sen lopputuloksesta.
Yhteystiedot antidoping- ja kilpailumanipulaatioasioissa
Urheilutoimenjohtaja
Janne Hänninen
Suomen Luisteluliitto ry
Valimotie 10, 00380 HELSINKI
janne.hanninen(a)luisteluliitto.fi
040 553 3388
Kilpailumanipulaation yhteistyöverkostosta vastaa SUEK, joka tiedottaa ajankohtaisista kilpailumanipulaatiota koskevista asioista ja ilmiöistä. Kilpailumanipulaation yhteyshenkilö vastaa liiton toimintaohjeista, seuraa niiden noudattamista ja osallistuu SUEKin tilaisuuksiin. Yhteyshenkilöön otetaan yhtyettä kriisitilanteessa tai sen uhatessa. Kriisitilanteet selvitetään yhdessä Suomen Luisteluliiton johdon ja muiden asianosaisten kanssa.
Seuranta
Antidoping ohjelman ja kilpailumanipulaation torjuntaohjelman hyväksyy hallitus. Ohjelmia päivitetään tarvittaessa. Ohjelmista vastaa urheilutoimenjohtaja. Henkilövaihdoksista tiedotetaan SUEKia. Ohjelma julkaistaan liiton sivuilla ja linkki toimitetaan SUEKille julkaistavaksi. Suomen Luisteluliiton hallitus suorittaa myös verkkokoulutukset.
Yhdenvertaisuussuunnitelma
Suomen Luisteluliitto haluaa toimia esimerkkinä ja edelläkävijänä. Liitto tuo omalta osaltaan esille erilaisia yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyviä näkökulmia järjestötyössä ja urheilun kentässä sekä omassa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuuden toteutumista ja ehkäistä suoraa ja välillistä syrjintää.
Mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa?
Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ovat keskenään samanarvoisia riippumatta taustoistaan, sukupuolestaan, iästään, alkuperästään yms. Yleisesti termi ’tasa-arvo’ mielletään miesten ja naisten, seksuaalisen suuntauksen sekä uskonnon tasapuolistamiseksi yhteiskunnassa, mutta termi ’yhdenvertaisuus’ kattaa myös tasa-arvon sekä kaikki edellä mainitut mukaan lukien asiat, jotka saattavat aiheuttaa eriarvoisuutta.
Mitä syrjintä tarkoittaa? Mitä laki nimeää syrjinnäksi?
Syrjintä voi olla välitöntä tai välillistä. Välitön syrjintä tarkoittaa ihmisten kohtelua eriarvoisesti sen perusteella, että he kuuluvat johonkin tiettyyn ryhmään tai kategoriaan. Välillinen syrjintä perustuu käytännön aiheuttamaan eriarvoiseen asemaan johtava toiminta.
Urheilijoiden valinnat edustustehtäviin tehdään aina urheilullisin perustein. Valintaperiaatteet ja yhdenvertaisuus kilpaurheilun näkökulmasta määritellään yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteissa.
Kattotermi ’syrjintä’ sisältää mm.
– kiusaamisen (mm. haukkuminen, nimittely, ulkopuolelle jättäminen)
– sukupuoleen perustuvat häirinnän (muruttelu, tytöttely, pojittelu, sukupuolten vähättelevät kommentit)
– seksuaalisen häirinnän (nipistely, hissikatseet, koskettelu, puristelu, seksuaaliset kommentit, vitsit jne.) syrjivän ilmapiirin (esim. valmennustilanteessa)
Näistä kaikista on olemassa sanallisia ja sanattomia muotoja, fyysisiä/psyykkisiä/seksuaalisia ilmentymiä. On syytä huomioida, että edellä mainitut asiat eivät pois sulje muita syrjinnän tunnusmerkkejä. Epäasialliseen kohteluun puuttuminen on meidän jokaisen velvollisuus.
Suunnitteluprosessi
Suomen Luisteluliitto on noudattanut vuonna 2019 julkaistua yhdenvertaisuussuunnitelmaa, jossa on määritelty yhdenvertaisuustavoitteiden seuranta ja päivittäminen. Tämän ja Suomen Luisteluliiton syksyn 2024 toimeenpanoon pohjautuen on toteutettu yhdenvertaisuussuunnitelman päivittäminen.
Suunnittelu käynnistyi tarpeen kartoituksesta ja nykytilan arvioinnilla. Luisteluliitto on osallistunut vuoden 2019 yhdenvertaisuussuunnitelman jälkeen eri hankkeisiin, jossa on selvitetty kiusaamisen ja häirinnän ilmenemistä sekä keinoja niiden ennaltaehkäisemiseksi. Luisteluliiton valmistelemat toimintaohjeet kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja mahdollisesti ilmenevien tapausten käsittelemiseksi on otettu käyttöön kaikessa toiminnassa ja kaikissa luisteluseuroissa. Tämän pohjalta on päätetty, että määritetään seuraavat konkreettiset, mitattavat tavoitteet yhdenvertaisuuden edistämiseksi sekä sukupuolien moninaisuus huomioiden.
Tavoitteet ja periaatteet
Tavoite
Suomen Luisteluliitto sitoutuu edistämään yhdenvertaisuutta kaikkien urheilutoiminnassa mukana olevien keskuudessa. Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki voivat osallistua tasapuolisesti taustastaan, sukupuolestaan, iästään tai muista henkilökohtaisista ominaisuuksistaan riippumatta.
Periaatteet
Toiminnan perusperiaatteita ovat esteettömyys, saavutettavuus ja syrjimättömyys. Tämä tarkoittaa käytännön tasolla sen varmistamista, että kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus osallistua, kehittää taitojaan ja kilpailla omilla ansioillaan.
Toimenpiteet
Suomen Luisteluliitto ottaa konkreettisia askeleita yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Tavoite: | Toimenpide: | Vastuuhenkilö: | Aikataulu: | Seuranta: |
Yhdenvertainen toiminta | Seurojen johdattaminen yhdenvertaisuuskysymyksiin. | Liiton toimisto | 2024- | Vuosittain, kysely |
Eettiset periaatteiden noudattaminen | Ajantasaisen tiedon kerääminen ja kouluttaminen. | Liiton toimisto | 2024- | Vuosittain, kysely |
Sukupuolien välinen yhdenvertaisuus | Kulloinkin voimassa olevien laji- ja kilpailusääntöjen noudattaminen ja viestiminen: ISU, MRDA, WFTDA, World Skate. | Liiton toimisto ja valiokunnat | 2024- | Vuosittain, kysely |
Taloudellinen yhdenvertaisuus | Maksuttomat matalan kynnyksen tapahtumat. Hanke- ja tukijärjestelmät. | Liiton toimisto | 2024- | Vuosittain, kysely |
Erityisliikkujat | Esteettömät tapahtumat, mukautetut ohjaustavat, yhteistyö erityisliikunnan asiantuntijoiden kanssa. | Liiton toimisto ja valiokunnat | 2024- | Vuosittain, kysely |
Tapahtumat | Matalan kynnyksen osallistuminen, esteettömyyden varmistaminen, monikielinen viestintä, erityisryhmien tarpeiden huomiointi. | Liiton toimisto ja tapahtumaorganisaatio | 2024- | Vuosittain, kysely |
Esteettömyys
Parannetaan tapahtumien esteettömyyttä niin, että esimerkiksi liikuntarajoitteisille tarjotaan mahdollisuus osallistua tapahtumiin apuvälineiden avulla.
Syrjimättömyys
Varmistetaan syrjimätön ja turvallinen ympäristö, jossa osallistujat voivat toimia ilman häirintää tai ennakkoluuloja.
Sukupuoli- ja ikäyhdenvertaisuus
Tarjotaan mahdollisuuksia kaikille ikäryhmille ja sukupuolille kilpaurheilussa sekä harrastustoiminnassa. Tuetaan erilaisia osallistumistasoja ja harrastuspolkuja lasten ja aikuisten tarpeisiin.
Lapset ja nuoret
Noudatamme lasten ja nuorten liikunnassa yhdenvertaista kohtelua kaikkia kohtaan. Siihen toteuttamiseksi toimimme ovat normatiivisesti sekä viestinnässä läpinäkyvästi. Tapahtumatoimintamme, joka käsittää talviset luistelutapahtumat sekä kesäiset rullaluistelutapahtumat ovat avoimia kaikille. Tapahtumat ovat osallistujalle maksuttomia ja lisäksi tapahtumissa on käytettävissä erilaisia välineitä, joiden avulla toimintaan pääsee osallistumaan. Myös erityisliikkujat huomioidaan siten, että tapahtumiin tuodaan mukaan liikuntarajoitteisten apuvälineitä yhteistyössä Malike:n kanssa.
Aikuiset
Tarjoamme aikuisille mahdollisuuden osallistua luistelutoimintaan helposti ja omalla tasollaan. Kaikille avoimet tapahtumakiertueen luisteluillat ovat koko perheen tapahtumia, joissa voi kokeilla luistelua, osallistua ohjattuun toimintaan ja tutustua seurojen toimintaan. Luisteluliitto järjestää yhdessä seurojen kanssa kilpailullista harrastustoimintaa, jossa luistelukouluista tai alkeiskursseista voi siirtyä haluamalleen kilpatasolle. Roller derby -seurat vetävät aikuisia lajin pariin, ja pikaluisteluseurojen kautta pääsee myös aikuisten kilpaurheiluun ja huippu-urheilutoimintaan.
Harrastustoiminnassa
Suomen Luisteluliiton jäsenseurat tarjoavat ohjattua harrastustoimintaa kaikenikäisille, pienimmistä lapsista ikääntyneisiin. Harrastustoiminta on avoin kaikille, ja osallistujat voivat valita itselleen sopivan tason. Seurat mahdollistavat myös maksuttomat kokeilukerrat, joissa voi tutustua lajiin ja kokeilla luistelua.
Kilpaurheilussa
Kilpaurheilussa varmistamme yhdenvertaisuuden kaikille osallistujille. Kilpailut ovat avoimia, ja jokaisella on mahdollisuus osallistua tasapuolisesti, lukuun ottamatta kansallisia arvokilpailuja, joihin vaaditaan lisenssi. Valintakriteerit edustustehtäviin noudattavat yhdenvertaisuutta näyttöpaikoissa, valinnoissa ja tehtävissä. Kansainvälisiin kilpailuihin valittavien edustajien kriteerit julkaistaan hyvissä ajoin ennen kilpailukautta, jotta valintaperusteet ovat kaikkien tiedossa.
Viestinnässä
Suomen Luisteluliitto panostaa viestinnässään avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen varmistaen, että kaikki tiedotustoimet tavoittavat kohderyhmänsä. Käytännössä tämä tarkoittaa viestinnän saumatonta saatavuutta kaikille sidosryhmille ja aktiivista tiedottamista kaikista liiton toimintaan liittyvistä asioista. Viestinnän kanavia kehitetään säännöllisesti, jotta eri ryhmät – urheilijat, valmentajat, seurat ja yhteistyökumppanit – pysyvät ajan tasalla. Lisäksi liitto pyrkii antamaan tietoa päätöksentekoprosesseista ja tärkeimmistä strategisista linjauksista parantaakseen jäsenistönsä osallistumismahdollisuuksia.
Työnantajan näkökulma ja vastuu työyhteisön yhdenvertaisuudesta?
Työnantajalla on keskeinen vastuu edistää yhdenvertaisuutta työyhteisössä luomalla syrjimättömiä ja osallistavia työskentelyolosuhteita. Tämä tarkoittaa, että työnantajan tulee varmistaa tasavertainen kohtelu kaikille riippumatta taustasta, sukupuolesta, iästä tai muista henkilökohtaisista tekijöistä. Konkreettisesti työnantajan velvollisuuksiin kuuluu arvioida työpaikan yhdenvertaisuutta, tehdä kehitystoimenpiteitä työolojen ja toimintatapojen parantamiseksi sekä tukea työntekijöiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon ja urakehitykseen. Näiden toimien tulee olla tarkoituksenmukaisia ja kohtuullisia.
Toimintaketju havaitessasi tai kohdatessasi syrjintää
Tahoja, johon voit ottaa yhteyttä havaitessasi tai kohdatessasi epäasiallista kohtelua:
– Valmentaja/ohjaaja, seuran häirinnänvastaisen toiminnan vastuuhenkilö tai seuran puheenjohtaja
– Lajiliitto
– Esim. Väestöliiton ja Olympiakomitean tukipalvelu osoitteessa www.etoleyksin.fi
– Viranomainen (poliisi, lastensuojelu)
Seuratoiminnassa esiintyvät kiusaamistapaukset selvitetään ensisijaisesti seuran sisäisesti ja seuroilla tulee olla kirjatut menettelytavat tällaisten tapausten varalle.
Seurat ovat liiton jäseninä sitoutuneet eettisiin ohjeisiin ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan.
Rikoksen tunnusmerkit täyttyessä asian käsittely tulee ohjata viranomaisille. Seurat ja lajiliitto voivat tarvittaessa tukea ja auttaa asian eteenpäin viemisessä.
Seuranta ja arviointi
Yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti.
Arviointiprosessi
Jokaisen toimintakauden lopussa tehdään arvio yhdenvertaisuustoimenpiteiden vaikuttavuudesta.
Päivitykset ja palaute
Kartoitetaan toiminnan mahdolliset puutteet palautteen perusteella ja päivitetään suunnitelmaa tarvittaessa.
Mittarit
Seurannan tueksi kehitetään mittareita, kuten eri ikäryhmien osallistujamäärien analysointia sekä yhdenvertaisuuden toteutumista mittaavia palautekyselyjä. Näitä mittareita arvioidaan kohderyhmittäin ja eri toiminta-alueilta kerättyjen kyselytulosten perusteella, jotta tavoitteiden toteutuminen voidaan tarkasti seurata.
Koulutus ja tiedotus
Koulutukset
Tarjoamme yhdenvertaisuuteen liittyvää koulutusta henkilöstölle, valmentajille ja urheilijoille, jotta tietoisuus ja osaaminen laajenee, yhdenvertaisuuden toteutumiseksi ja edistämiseksi. Koulutukset kattavat muun muassa syrjimättömyyden, turvallisen ilmapiirin luomisen, häirintään puuttumisen sekä mahdollisesti ilmenevien tapausten käsittelyyn. Koulutusten jälkeen toteutetaan kyselyitä, joilla arvioimme osallistujien kokemuksia ja saatujen oppien vaikuttavuutta.
Tiedotus
Viestitään yhdenvertaisuustoimista ja -periaatteista avoimesti kaikille sidosryhmille. Koulutusten ja ohjeistusten tiedotetaan järjestön sisällä aktiivisesti.
Raportointi ja läpinäkyvyys
Raportointi
Tulosten seurannasta ja arvioinnista tuotetaan säännöllisiä raportteja, jotka ovat kaikkien osallisten saatavilla. Raportointikäytännön avulla pidetään avoimena kaikkien saavutettavissa olevat tiedot siitä, kuinka yhdenvertaisuus toteutuu eri toiminnan tasoilla.
Läpinäkyvyys
Varmistetaan, että yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen mukaiset toimenpiteet ovat julkisia ja helposti löydettävissä.
Lisää tietoa ja lähteet:
https://www.yhdenvertaisuus.fi
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141325
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/19860609