Antidoping

Suomen Luisteluliiton lähtökohtana on sataprosenttinen sitoutuminen antidopingtoimintaan ja Maailman Antidopingtoimisto WADAn antidopingsäännöstöön, ISU:n sekä Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n Suomen antidopingsäännöstöön

Suomen Luisteluliiton toimintasääntöjen mukaan Suomen Luisteluliitto ja sen seurat ja niiden jäsenet sekä liiton alaiseen kilpailutoimintaan osallistuvat kuten urheilijat, urheilijan tukihenkilöt ja virkailijat sitoutuvat noudattamaan Suomen antidoping säännöstöä sekä mahdollisia kansainvälisiä säännöstöjä.

Antidopingsäännöstö on sääntökokoelma, joka ohjaa urheilussa toimimisen ehtoja. Antidopingtoiminnassa jokaisen toimijan tulee tuntea oikeutensa ja vastuunsa.

Urheilijat ja urheilun piirissä toimivat urheilijan tukihenkilöt ovat velvollisia tuntemaan yleisesti urheilussa ja omassa lajissaan sovellettavat voimassa olevat antidopingsäännöstöt, sitoutumaan niihin sekä tunnustamaan Suomen antidopingsäännöstön mukaisen Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n tulostenkäsittelytoimivallan ehtona osallistumiselleen urheilutoimintaan.

Suomen Luisteluliitto on sitoutunut noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja hyväksyy, että dopingrikkomuksissa kurinpitovaltaa käyttää Suomen antidopingsäännöstössä mainittu kurinpitoelin. SUEKin vuosikokouksen nimittämä Antidopingasioiden kurinpitolautakunta on riippumaton elin, joka käsittelee ja päättää, onko antidopingsäännöstön soveltamispiiriin kuuluvan urheilijan tai muun henkilön toimintaa pidettävä säännöstössä tarkoitettuna dopingrikkomuksena ja määrää seuraamukset.

Suomen Luisteluliiton kurinpitosäännöissä on määriteltynä dopingrikkomukset ja yhteistyöstä kieltäytyminen antidopingorganisaation suorittaessa dopingrikkomuksen tutkintaa sekä kielletty uhkaava ja epäasiallinen käyttäytyminen dopingtestihenkilöstöä kohtaan.

Suomen Luisteluliiton antidopingohjelman tavoitteena on vaikuttaa koulutuksen ja viestinnän avulla siihen, että niin urheilijat kuin muut urheilutoimijat asennoituvat kielteisesti dopingiin sekä muuhun reilun pelin sääntöjä rikkovaan toimintaan. Koulutuksella ja viestinnällä ennaltaehkäistään dopingrikkomuksiin tähtäävää toimintaa.

Koulutuksen tavoitteena on lisätä eri kohderyhmien antidopingtietoisuutta sekä kasvattaa valmiutta tehdä eettisesti kestäviä valintoja huippu-urheilussa. Viestinnän tavoitteena on puolestaan viedä eteenpäin puhtaan urheilun ja reilun pelin sanomaa.

Suomen Luisteluliiton antidopingohjelma perustuu siihen, ettei liitto hyväksy dopingia missään muodossa urheilussa. Luisteluliitto edistää puhdasta urheilua Suomessa ja kansainvälisesti yhteistyössä SUEK ry:n ja muiden urheilun toimijoiden kanssa.

Kaikkien urheilun toimijoiden tulee yhdessä viedä puhtaan urheilun viestiä eteenpäin. Jokainen toimija
voi omalta osaltaan edistää puhdasta urheilua ja eettisesti kestävää toimintaa.

Koulutus

Koulutuksen tavoitteena on varmistaa, että kaikilla urheilutoimijoilla mukaan lukien liiton työntekijät ja liiton hallitus on tarvittava ja ajantasainen tieto antidopingasioista sekä valmius tehdä eettisesti kestäviä valintoja urheilussa. Tavoitteena on, että urheilija
tutustuu antidopingtoimintaan ensisijaisesti koulutuksen kautta. Myös seuroilla on tärkeä rooli puhtaaseen urheiluun ja reiluun peliin kasvatettaessa. Suomen Luisteluliiton antidoping-kouluttajana toimii urheilutoimenjohtaja. Suomen Luisteluliiton järjestämät koulutukset ilmoitetaan SUEK:lle. Koulutuksista vastaa toiminnanjohtaja.

Urheilijat

Suomen Luisteluliitto antaa antidopingkoulutusta yhteistyössä SUEKin kanssa. Suomen Luisteluliiton valmennusryhmiin kuuluville urheilijoille ja valmentajille pidetään vuosittain keväällä eettisyys-, vastuullisuus-, antidoping- ja kilpailumanipulaation vasteinen koulutus. Tämä toteutetaan valtakunnallisella leirillä Ähtärin Honkiniemessä tai vastaavan kokoontumisen yhteydessä. Kaikille valmennusryhmiin kuuluville urheilijoille jaetaan myös tietoa SUEKin materiaalista ja sen hyödyntämisestä. Seuravalmentajat pitävät huolen, että valmennusryhmiin kuuluvat urheilijat suorittavat Puhtaasti Paras -verkkokoulutuksen. Koulutusvelvoite kirjataan maajoukkueen urheilijasopimuksiin.

Seuravalmentajien suorittamien valmentajakoulutusten kautta seurojen nuoret sekä mukana olevat nuorten vanhemmat perehdytetään matalan kynnyksen koulutusten avulla antidopingasioiden pariin vanhempainilloissa.

Valmentajat ja ohjaajat

Suomen Luisteluliiton valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmän kaikkiin koulutuksiin sisältyy antidopingkoulutusta. Koulutuksen laajuus, sisältö ja jaettava materiaali sovelletaan koulutuksen tasoon sekä aihealueeseen sopivaksi. Kaikki seuravalmentajat suorittavat joka toinen vuosi Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen sekä joka toinen vuosi Vastuullinen valmentaja -verkkokoulutuksen.

Seurat

Suomen Luisteluliitto kouluttaa ja tiedottaa myös urheiluseuroja antidopingasioista mm. Puhtaasti paras -verkkokoulutuksesta, jonka avulla kaikki urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Seurat voivat myös itse tilata antidopingkoulutuksia liitolta tai SUEKilta. SM-kilpailuja järjestäville seuroille sisällytetään vuosittain antidopingkoulutusta kisajärjestäjien koulutukseen. Koulutus on avoin myös muille kisajärjestäjille. SM-kilpailuja järjestävien seurojen hallituksen/johtokunnan tulee suorittaa Puhtaasti paras -verkkokoulutus ennen omia SM-kilpailujaan.

Sopimukset

Valmennusryhmiin kuuluvien urheilijoiden sopimuksiin kirjataan velvoite Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen suorittamisesta sekä toimimisesta yhteistyössä antidopingorganisaation kanssa dopingrikkomusten selvittämisessä. Suomen Luisteluliitto sisällyttää sopimuksiin myös pykälän, joka velvoittaa antidopingsäännöstöjä vastaan rikkonutta urheilijaa maksamaan korvausta liitolle sekä maksamaan valmennustukensa takaisin sopimuksen edellyttämältä ajalta. Sopimuksista vastaa urheilutoimenjohtaja. Lisäksi kaikki Suomisportin kautta Luisteluliiton lisenssituotteen lunastavat sitoutuvat noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja ovat keskeytyksettä dopingvalvonnan piirissä.
Liiton valmentajien ja muiden toimihenkilöiden työsopimuksiin kirjataan dopingpykälä, jonka mukaan antidopingsääntöjen rikkomiseen syyllistynyt työntekijä voidaan irtisanoa työsuhteestaan. Työsopimuksista vastaa toiminnanjohtaja.

Viestintä

Suomen Luisteluliitto tekee vastuullista, avointa ja aktiivista antidopingtoimintaa. Suomen Luisteluliitto haluaa viedä eteenpäin puhtaan urheilun ja reilun pelin viestiä sekä vaikuttaa asenteisiin, jotta niiden seurauksena voidaan tehdä oikeita valintoja. Suomen Luisteluliiton toiminnanjohtaja Suomen Luisteluliiton antidopingviestintää.

Suomen Luisteluliitto tiedottaa antidopingasioista monissa eri kanavissaan kohderyhmänsä huomioiden. Suomen Luisteluliiton internetsivujen vastuullisuusosion antidopingosiossa kerrotaan Suomen Luisteluliiton antidopingtyöstä ja julkaistaan linkit antidopingohjelmaan ja mm. SUEKin KAMU-lääkehakuun, erivapausmenettelyyn, ILMO-palveluun ja Puhtaasti paras -verkkokoulutukseen. Seuroille suunnatuissa kirjeissä tuodaan antidopingasioita esiin säännöllisesti ja ajankohtaisasioiden mukaan. Kotisivujen antidopingmateriaalista ja seurakirjeiden sisällöstä vastaa Suomen Luisteluliiton toiminnanjohtaja. Antidopingasioista viestitään myös Suomen Luisteluliiton sosiaalisen median kanavissa toimihenkilöiden toimesta.

Suomen Luisteluliitto tekee yhteistyötä SUEKin kanssa myös mm. kampanjoinnissa ja tilaisuuksien järjestämisessä. SUEKin maksuton esittelypiste pyydetään harkinnan mukaan erilaisiin tapahtumiin. Suomen Luisteluliitto tiedottaa seurakäynneillä uusimmista antidopingjulkaisuista sekä tarvittaessa myös jakaa materiaalia. Antidopingasioista tiedotetaan niin ikään liittojohtoisissa koulutuksissa (valmentajakoulutukset, tuomari- ja toimitsijakoulutus) ja valmennusleireillä. Toiminnasta vastaavat urheilutoimenjohtaja, toiminnanjohtaja / koulutetut antidopingkouluttajat.

Suomen Luisteluliitto ja SUEK järjestävät kahdenvälisiä tapaamisia noin kerran vuodessa.

Suomen Luisteluliiton antidopingohjelmasta tiedotetaan laajasti, jotta sille saadaan vaikuttavuutta ja luistelutoimijat sitoutuvat siihen. Pääkohderyhmänä ovat urheilijat ja heidän tukihenkilönsä sekä valmentajat. Ohjelman vuotuiset toimenpiteet nostetaan toimintasuunnitelmaan ja niiden toteutumista seurataan Suomen Luisteluliiton vuosikertomuksessa sekä toimihenkilöiden toimesta.

Kriisiviestintä

Mahdollisen dopingrikkomuksen tiedotus- ja koordinointivastuu on Suomen Luisteluliiton puheenjohtajalla ja urheilutoimenjohtajalla. Suomen Luisteluliitto voi kuitenkin viestiä dopingrikkomuksesta vasta sen jälkeen, kun SUEK on julkistanut tapauksen tai kun rikkomuksesta epäilty itse julkisesti vahvistaa rikkomusepäilyn. Liiton vastuuhenkilöt välittävät tiedon reagoinnista ja asian kommentoijista Suomen Luisteluliiton hallitukselle ja tarpeellisille sidosryhmilleen. Tällöin kaikki tietävät, kenelle mahdolliset kyselyt tulee suunnata. Kaikissa antidopingasioissa koulutusta lukuun ottamatta yhteyshenkilönä on urheilutoimenjohtaja. Tiedotus hoidetaan nopeasti, avoimesti ja rehellisesti ja siten, ettei viestiin jää tulkinnanvaraa (mitä, missä, milloin, miten, seuraukset, toiminta tästä eteenpäin ja miten asiaa selvitetään). Kriisiviestinnässä tehdään yhteistyötä SUEKin kanssa ja otetaan huomioon yksityisyydensuojan alaiset asiat, jotka vaativat salassapitoa, sekä muut urheilijan oikeudet. Kaikkien asiasta tietävien tulee säilyttää ehdoton salassapito siihen saakka, kunnes asiasta tiedotetaan ulkoisesti. Urheilijalla on itsellään aina mahdollisuus julkaista asia, mutta edistetään toimintatapaa, jossa viestintä tapahtuu yhteistyössä Suomen Luisteluliiton ja SUEKin kanssa.

Dopingvalvonta

Suomen antidopingsäännöstön perusteella SUEKilla ja muilla antidopingorganisaatioilla on oikeus tehdä dopingtestejä urheilijoille, jotka ovat sitoutuneet antidopingsäännöstöön. Periaatteessa kaikki urheilijat, jotka osallistuvat järjestäytyneeseen urheilu- ja kilpailutoimintaan, ovat dopingvalvonnan piirissä.

SUEK vastaa dopingvalvonnasta Suomessa. Suomen Luisteluliiton jäsenseurojen urheilijoille dopingtestejä teettävät kotimaassa SUEK, Maailman antidopingtoimisto (WADA) ja ISU. Testien käytännön suorittamisesta Suomessa vastaa useimmiten SUEKin valtuuttama testiryhmä, kansainvälisissä kilpailuissa kansainvälisen lajiliiton valtuuttama testiryhmä. Testattavien urheilijoiden valinnasta vastaa testin tilaajataho, joka voi olla WADA, IOC, IPC, ISU, World Skate tai SUEK.

Dopingtestejä tehdään sekä kilpailuissa että kilpailujen ulkopuolella, esim. leireillä ja tavanomaisissa harjoitusolosuhteissa tai urheilijan kotona. Testit suoritetaan ennalta ilmoittamatta. Näin toimitaan myös kilpailutapahtumien yhteydessä, lukuun ottamatta kansainvälisiä arvokilpailuja, joissa kansainvälisen lajiliiton säännöt määräävät dopingtestien tekemisestä. Kilpailutesteissä kilpailunjärjestäjä on velvollinen toimimaan yhteistyössä SUEKin testiryhmän kanssa. Suomen Luisteluliitto tiedottaa kilpailunjärjestäjiä testauskäytännöistä ja niihin liittyvistä velvoitteista kilpailunjärjestäjien koulutuksessa sekä järjestelysopimuksissa. Kilpailunjärjestäjä on velvollinen järjestämään asianmukaiset dopingtestitilat. Lisäksi sen pitää tarvittaessa järjestää täysi-ikäisiä, urheilijan kanssa samaa sukupuolta olevia saattajia dopingtestiryhmälle sekä toimittaa tiedot, jotka helpottavat testauksen kulkua, kuten kilpailujen osallistujalistat, osallistujien matkasuunnitelmat ja majoitusosoitteet sekä kilpailujen lopputulokset.

Osa huippu-urheilijoista kuuluu joko SUEKin, ISU:n tai molempien tahojen rekisteröityyn testauspooliin. Testauspoolien olinpaikkatietojärjestelmien ansiosta urheilijoita voidaan testata ennalta tiedottamatta kilpailujen ulkopuolella, milloin ja missä tahansa. Maailmanlaajuinen järjestelmä parantaa urheilijoiden tasavertaisuutta ja tukee puhtaan urheilun periaatetta. Mikäli rekisteröityyn testauspooliin kuuluva urheilija ei ole ollut tavoitettavissa testiin ja/tai on laiminlyönyt ilmoitusvelvollisuutensa yhteensä kolme kertaa kahdentoista kuukauden aikana kansainvälisessä tulostenkäsittelystandardissa määritellyllä tavalla, asiaa voidaan käsitellä mahdollisena dopingrikkomuksena.

Suomen Luisteluliitto toimii yhteistyössä SUEKin kanssa testauspoolien luomisessa, ylläpitämisessä ja urheilijoiden tiedottamisessa heitä koskevista velvoitteista, sekä toimittaa SUEKille testauspooliurheilijoiden kriteerit täyttävien urheilijoiden nimet ja yhteystiedot. Testauspooliurheilijoita koskevissa asioissa liiton yhteyshenkilöinä toimii urheilutoimenjohtaja.

Suomen Luisteluliitto informoi SUEKia valmennusryhmien kokoonpanoista (nimet, syntymäajat ja yhteystiedot) sekä näiden kilpailu- ja leiriohjelmista säännöllisesti. Informoinnista vastaa urheilutoimenjohtaja.

Erivapaudet

Mikäli urheilijan sairauden hoito vaatii jonkin urheilussa kielletyn lääkeaineen tai menetelmän käyttöä, hoidolle voidaan hakea erivapautta. Erivapausmenettely voi tehdä mahdolliseksi kyseisen kielletyn hoitomuodon käytön. Yhteyshenkilö erivapausasioissa Suomen Luisteluliiton puolelta on urheilutoimenjohtaja.

SUEKin lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin kuuluvien urheilijoiden tulee hakea erivapautta kansainvälisen erivapausstandardin ja SUEKin ohjeiden mukaisesti ennakkoon. SUEKin erivapauspäätös koskee kansallisen tason urheilijaa ja kansallisen tason kilpailuja kaikkialla maailmassa. Lajikohtaisen tasomäärittelyn ulkopuolella olevien urheilijoiden kohdalla SUEK tarkistaa jälkikäteen (mahdollisen dopingtestin jälkeen), että kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa olevien aineiden käytölle on lääketieteellinen peruste. Tämän osoittamiseksi urheilijan tulee hakea erivapautta takautuvasti. Tasomäärittely on nähtävillä SUEKin Internetsivuilla. Erkka-erivapauskone, joka auttaa selvittämään, pitääkö lääkitykselle hakea erivapautta etukäteen, sisältää myös tasomäärittelyn.

Kansainvälisen Luisteluliiton ISU:n rekisteröityyn testauspooliin kuuluvien ja maailmancupiin tai MM-kilpailuihin osallistuvien urheilijoiden tulee tällä hetkellä hakea tarvitsemansa erivapaudet suoraan ISU:lta. Jos urheilijalla on edellä mainitulle tasolle noustessaan jo ennestään voimassa oleva SUEKin myöntämä erivapaus, sille tulee hakea tunnustus ISU:lta.

Suomen Luisteluliiton koulutetut antidopingkouluttajat ohjeistavat seuroja ja urheilijoita kansallisten ja kansainvälisten erivapauksien hakemiseen liittyvissä asioissa. Suomen Luisteluliiton Internetsivujen vastuullisuussivuston antidopingosiossa on linkit SUEKin ja ISU:n sivuille, joista löytyvät ohjeet erivapausmenettelyyn. Suomen Luisteluliitto viestii erivapausmenettelyyn liittyvistä asioista jäsenseuroilleen ja muille keskeisille toimijoille seurakirjeissään ja muissa viestintäkanavissaan.

Rikkomukset ja kurinpitomenettely

Suomen Luisteluliiton kurinpitosäännöt koskevat Suomen Luisteluliittoa, sen jäsenseuroja, jäsenseurojen henkilöjäseniä ja muita toimijoita, kuten urheilijoita, valmentajia, joukkueenjohtajia, toimitsijoita, tuomareita ja seurajohtajia sekä niitä henkilöitä, jotka ovat kirjallisesti sitoutuneet noudattamaan näitä määräyksiä tai ovat lunastaneet Suomen Luisteluliiton lisenssin sekä voimassa olevan antidopingsäännöstön alaisia henkilöitä ja yhteisöjä.