Kilpailumanipulaatio
Kilpailumanipulaation torjunta
Säännöstö
Kilpailumanipulaatiolla tarkoitetaan vilpillistä vaikuttamista ottelun tai kilpailun kulkuun tai lopputulokseen. Esimerkkinä kilpailu- ja/tai kurinpitosääntöjen kiellot, kuten vedonlyönti ja sisäpiiritiedon jakaminen. Ilmiö uhkaa rehellistä kilpailua. Siksi on tärkeää, että koko urheiluyhteisö yhdessä viranomaisten kanssa puolustaa yhteisiä sääntöjä ja reilun pelin periaatetta. Urheilutoimijoiden tulee olla tietoisia kilpailumanipulaation uhasta ja torjuntakeinoista, jotta yritykset kyetään havaitsemaan, torjumaan ja sanktioimaan. Yhteistyöllä pystymme turvaamaan reilun ja oikeudenmukaisen kilpailun kaikille.
Suomen Luisteluliiton sääntöjen mukaan liitto, sen seurat ja niiden jäsenet sekä Suomen Luisteluliiton alaiseen kilpailutoimintaan osallistuvat, kuten urheilijat, urheilijan tukihenkilöt ja virkailijat, sitoutuvat toimimaan eettisesti kestävin periaattein ja kilpailumanipulaation vastaisesti.
Helmikuussa 2023 tehdyn tilannearvion mukaan kilpailumanipulaation riski Suomen Luisteluliitossa on matala. Suomen Luisteluliiton lajeissa ei ole tullut ilmi kilpailumanipulaatiotapauksia ja vedonlyönnin määrä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti on vähäistä. Suomalaisiin urheiluseuroihin ei liity myöskään merkittäviä yksityisiä tai kansainvälisiä omistuksia tai riskiä aiheuttavia sponsoritahoja. Lisäksi tilannearvion mukaan riski kilpailumanipulaation tunnistamiskyvyssä on kohonnut. Suomen Luisteluliiton tulee pyrkiä aktiivisesti tunnistamaan lajin parissa toimivia riskihenkilöitä ja olemaan niistä yhteydessä SUEKiin.
Sopimukset
Suomen Luisteluliiton urheilija- ja valmentajasopimuksiin sekä muihinkin urheilutoimijoiden kanssa tehtäviin sopimuksiin kirjataan, että henkilö sitoutuu torjumaan kilpailumanipulaatiota ja ilmoittamaan, mikäli havaitsee sellaista sekä sitoutuu olemaan lyömättä vetoa omasta ottelusta tai kilpailutapahtumasta sekä omasta sarjatasosta ja lisäksi myös oman seuran ja yhteistyöseurojen sarjoista/kilpailuista.
Koulutus
Koulutuksen tavoitteena on varmistaa, että kaikilla urheilutoimijoilla on tarvittava ja ajantasainen tieto kilpailumanipulaatiosta. Tavoitteena on, että ilmiö tunnistetaan, siihen osataan puuttua ja torjuntaan on keinoja. Kilpailumanipulaation torjuntaohjelma tulee osaksi valmentaja-, toimitsija-, tuomari- sekä vastuullinen seuratoimija -koulutuksia. Koulutusten kautta eri toimijat koulutetaan tunnistamaan kilpailumanipulaatiota. Luisteluliiton jäsenseurojen tulee sitoutua kilpailumanipulaation torjumiseen.
Suomen Luisteluliitto antaa kilpailumanipulaatiokoulutusta yhteistyössä SUEKin kanssa. Suomen Luisteluliitto järjestää vuosittain urheilijoille, valmentajille ja seuratoimijoille koulutuskokonaisuuden, kilpailumanipulaatioluento mukaan lukien Suomen Luisteluliiton koulutetun kouluttajan toimesta. Kaikille valmennusryhmiin kuuluville jaetaan tietoa SUEKin materiaalista ja sen hyödyntämisestä. Jokaisen valmennusryhmään kuuluvan urheilijan tulee suorittaa SUEKin kilpailumanipulaation torjuntaa koskeva Reilusti paras -verkkokoulutus vuosittain. Koulutusten kokonaisuudesta vastaa toiminnanjohtaja.
Kaikki Suomen Luisteluliiton kilpailulisenssin tai Lajipassin lunastavat henkilöt sitoutuvat noudattamaan kilpailumanipulaation torjuntaohjelman sääntöjä. Suomen Luisteluliitto toimittaa urheilijoille SUEKilta saamaansa ajankohtaista tietoa ja materiaalia kilpailumanipulaation tunnistamiseksi ja torjumiseksi. Luisteluliitto kouluttaa ja tiedottaa urheiluseuroja kilpailumanipulaation torjumisesta. Seuratyön päivittäisissä tukitoimissa tuodaan kilpailumanipulaation torjunta tutuksi prosessissa mukana oleville jäsenseuroille. Seurat voivat myös itse tilata kilpailumanipulaation torjuntakoulutuksia liitolta tai SUEKilta. Seuroille järjestettäviin koulutuksiin ja keskustelutilaisuuksiin sisällytetään vuosittain kilpailumanipulaation torjuntakoulutusta. Koulutukset ovat avoimia kaikille seuratoimijoille. Koulutuksiin kutsutaan seurakirjeillä ja ajankohtaisia tietoja kilpailumanipulaation tiimoilta jaetaan uutiskirjeiden ja seuratapaamisten yhteydessä 2–4 kertaa vuodessa.
Viestintä
Suomen Luisteluliitto tekee vastuullista, avointa ja aktiivista kilpailumanipulaation torjuntaa. Luisteluliitto haluaa viedä eteenpäin puhtaan urheilun ja reilun pelin viestiä sekä vaikuttaa asenteisiin, minkä seurauksena voidaan tehdä oikeita valintoja. Luisteluliiton toiminnanjohtaja koordinoi liiton kilpailumanipulaation torjuntaan liittyvää viestintää.
Suomen Luisteluliitto tiedottaa aktiivista kilpailumanipulaation torjunnasta monissa eri kanavissaan kohderyhmänsä huomioiden. Suomen Luisteluliiton Internetsivujen vastuullisuusosion kilpailumanipulaatio-osiossa kerrotaan Suomen Luisteluliiton säännöstöt ja julkaistaan linkit mm. SUEKin ILMO-palveluun ja Reilusti paras -verkkokoulutukseen. Seuroille suunnatuissa kirjeissä tuodaan kilpailumanipulaatioasioita esiin säännöllisesti ja ajankohtaisasioiden mukaan. Kotisivujen kilpailumanipulaatiomateriaalista ja seurakirjeiden sisällöstä vastaa liiton toiminnanjohtaja. Reiluun kilpailuun viestitään myös Suomen Luisteluliiton sosiaalisen median kanavissa toimihenkilöiden toimesta.
Suomen Luisteluliitto tekee yhteistyötä SUEKin kanssa myös mm. kampanjoinnissa ja tilaisuuksien järjestämisessä. SUEKin maksuton esittelypiste pyydetään harkinnan mukaan erilaisiin tapahtumiin. Suomen Luisteluliitto tiedottaa seurakäynneillä uusimmista kilpailumanipulaatioasioista sekä tarvittaessa myös jakaa materiaalia. Kilpailumanipulaatioasioista tiedotetaan niin ikään liittojohtoisissa koulutuksissa (valmentajakoulutukset, tuomari- ja toimitsijakoulutus) ja valmennusleireillä. Toiminnasta vastaavat urheilutoimenjohtaja, toimistopäällikkö/ koulutetut antidopingkouluttajat.
Suomen Luisteluliitto ja SUEK järjestävät kahdenvälisiä tapaamisia noin kerran vuodessa.
Suomen Luisteluliiton kilpailumanipulaation torjuntaohjelmasta tiedotetaan laajasti, jotta sille saadaan vaikuttavuutta ja luistelutoimijat sitoutuvat siihen.
Toimenpiteet ja yhteistyöverkosto
Suomen Luisteluliiton toimintaohjeet kilpailumanipulaatiotapauksessa ovat seuraavat
- Tieto tapauksesta, tai epäilystä tulee saattaa Suomen Luisteluliiton tietoon urheilutoimenjohtajalle.
- Tapauksen alustava käsittely toteutetaan järjestön sisällä kilpailumanipulaation yhteyshenkilön, urheilutoimenjohtajan toimesta.
- Kaikista tapauksista ilmoitetaan SUEKin tutkintapäällikölle. Tapauksista ja yhteistyöstä käydään keskustelut liiton ja SUEK:n kanssa tapauskohtaisesti sopien asiasta tiedottamisesta, rooleista ja vastuista.
- Tarvittaessa SUEK vie asian kansallisen yhteistoimintaryhmän (National Platform) käsiteltäväksi. Yhteistoimintaryhmässä ovat mukana esimerkiksi poliisi. Poliisi päättää mahdollisista rikostutkinnallisista toimenpiteistä ja lajin kurinpito- ja kilpailullisista seuraamuksista.
- Mikäli tapaus ei johda rikostutkinnallisiin toimenpiteisiin järjestö voi pyytää SUEKin apua niiden asioiden selvittämisessä, jotka eivät täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Selvitys tehdään yhteistyössä liiton kanssa.
- Selvityksen päätyttyä järjestön tulee harkita asian viemistä omaan kurinpitokäsittelyyn tai päättää asian käsittely.
- Tarvittaessa asianosaisia tulee tiedottaa asian käsittelyn päättämisestä tai sen lopputuloksesta.
Yhteystiedot antidoping- ja kilpailumanipulaatioasioissa
Urheilutoimenjohtaja
Janne Hänninen
Suomen Luisteluliitto ry
Valimotie 10, 00380 HELSINKI
janne.hanninen(a)luisteluliitto.fi
040 553 3388
Kilpailumanipulaation yhteistyöverkostosta vastaa SUEK, joka tiedottaa ajankohtaisista kilpailumanipulaatiota koskevista asioista ja ilmiöistä. Kilpailumanipulaation yhteyshenkilö vastaa liiton toimintaohjeista, seuraa niiden noudattamista ja osallistuu SUEKin tilaisuuksiin. Yhteyshenkilöön otetaan yhtyettä kriisitilanteessa tai sen uhatessa. Kriisitilanteet selvitetään yhdessä Suomen Luisteluliiton johdon ja muiden asianosaisten kanssa.
Seuranta
Antidoping ohjelman ja kilpailumanipulaation torjuntaohjelman hyväksyy hallitus. Ohjelmia päivitetään tarvittaessa. Ohjelmista vastaa urheilutoimenjohtaja. Henkilövaihdoksista tiedotetaan SUEKia. Ohjelma julkaistaan liiton sivuilla ja linkki toimitetaan SUEKille julkaistavaksi. Suomen Luisteluliiton hallitus suorittaa myös verkkokoulutukset.