Yhdenvertaisuus
Yhdenvertaisuussuunnitelma
Suomen Luisteluliitto haluaa toimia esimerkkinä ja edelläkävijänä omille seuroilleen ja muulle lajiyhteisölle. Liitto tuo omalta osaltaan esille erilaisia yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyviä näkökulmia järjestötyössä ja urheilun kentässä sekä omassa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuuden toteutumista ja ehkäistä suoraa ja välillistä syrjintää.
Mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa?
Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ovat keskenään samanarvoisia riippumatta taustoistaan, sukupuolestaan, iästään, alkuperästään yms. Yleisesti termi ’tasa-arvo’ mielletään miesten ja naisten, seksuaalisen suuntauksen sekä uskonnon tasapuolistamiseksi yhteiskunnassa, mutta termi ’yhdenvertaisuus’ kattaa myös tasa-arvon sekä kaikki edellä mainitut mukaan lukien asiat, jotka saattavat aiheuttaa eriarvoisuutta.
Mitä syrjintä tarkoittaa? Mitä laki nimeää syrjinnäksi?
Syrjintä voi olla välitöntä tai välillistä. Välitön syrjintä tarkoittaa ihmisten kohtelua eriarvoisesti sen perusteella, että he kuuluvat johonkin tiettyyn ryhmään tai kategoriaan. Välillinen syrjintä perustuu käytännön aiheuttamaan eriarvoiseen asemaan johtava toiminta.
Urheilijoiden valinnat edustustehtäviin tehdään aina urheilullisin perustein. Valintaperiaatteet ja yhdenvertaisuus kilpaurheilun näkökulmasta määritellään yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteissa.
Kattotermi ’syrjintä’ sisältää mm.
– kiusaamisen (mm. haukkuminen, nimittely, ulkopuolelle jättäminen)
– sukupuoleen perustuvat häirinnän (muruttelu, tytöttely, pojittelu, sukupuolten vähättelevät kommentit)
– seksuaalisen häirinnän (nipistely, hissikatseet, koskettelu, puristelu, seksuaaliset kommentit, vitsit jne.) syrjivän ilmapiirin (esim. valmennustilanteessa)
Näistä kaikista on olemassa sanallisia ja sanattomia muotoja, fyysisiä/psyykkisiä/seksuaalisia ilmentymiä. On syytä huomioida, että edellä mainitut asiat eivät pois sulje muita syrjinnän tunnusmerkkejä. Epäasialliseen kohteluun puuttuminen on meidän jokaisen velvollisuus.
Suunnitteluprosessi
Suomen Luisteluliitto on noudattanut vuonna 2019 julkaistua yhdenvertaisuussuunnitelmaa, jossa on määritelty yhdenvertaisuustavoitteiden seuranta ja päivittäminen. Tämän ja Suomen Luisteluliiton syksyn 2024 toimeenpanoon pohjautuen on toteutettu yhdenvertaisuussuunnitelman päivittäminen.
Suunnittelu käynnistyi tarpeen kartoituksesta ja nykytilan arvioinnilla. Luisteluliitto on osallistunut vuoden 2019 yhdenvertaisuussuunnitelman jälkeen eri hankkeisiin, jossa on selvitetty kiusaamisen ja häirinnän ilmenemistä sekä keinoja niiden ennaltaehkäisemiseksi. Luisteluliiton valmistelemat toimintaohjeet kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja mahdollisesti ilmenevien tapausten käsittelemiseksi on otettu käyttöön kaikessa toiminnassa ja kaikissa luisteluseuroissa. Tämän pohjalta on päätetty, että määritetään seuraavat konkreettiset, mitattavat tavoitteet yhdenvertaisuuden edistämiseksi sekä sukupuolien moninaisuus huomioiden.
Tavoitteet ja periaatteet
Tavoite
Suomen Luisteluliitto sitoutuu edistämään yhdenvertaisuutta kaikkien urheilutoiminnassa mukana olevien keskuudessa. Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki voivat osallistua tasapuolisesti taustastaan, sukupuolestaan, iästään tai muista henkilökohtaisista ominaisuuksistaan riippumatta.
Periaatteet
Toiminnan perusperiaatteita ovat esteettömyys, saavutettavuus ja syrjimättömyys. Tämä tarkoittaa käytännön tasolla sen varmistamista, että kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus osallistua, kehittää taitojaan ja kilpailla omilla ansioillaan.
Toimenpiteet
Suomen Luisteluliitto ottaa konkreettisia askeleita yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Tavoite: | Toimenpide: | Vastuuhenkilö: | Aikataulu: | Seuranta: |
Yhdenvertainen toiminta | Seurojen johdattaminen yhdenvertaisuuskysymyksiin. | Liiton toimisto | 2024- | Vuosittain, kysely |
Eettiset periaatteiden noudattaminen | Ajantasaisen tiedon kerääminen ja kouluttaminen. | Liiton toimisto | 2024- | Vuosittain, kysely |
Sukupuolien välinen yhdenvertaisuus | Kulloinkin voimassa olevien laji- ja kilpailusääntöjen noudattaminen ja viestiminen: ISU, MRDA, WFTDA, World Skate. | Liiton toimisto ja valiokunnat | 2024- | Vuosittain, kysely |
Taloudellinen yhdenvertaisuus | Maksuttomat matalan kynnyksen tapahtumat. Hanke- ja tukijärjestelmät. | Liiton toimisto | 2024- | Vuosittain, kysely |
Erityisliikkujat | Esteettömät tapahtumat, mukautetut ohjaustavat, yhteistyö erityisliikunnan asiantuntijoiden kanssa. | Liiton toimisto ja valiokunnat | 2024- | Vuosittain, kysely |
Tapahtumat | Matalan kynnyksen osallistuminen, esteettömyyden varmistaminen, monikielinen viestintä, erityisryhmien tarpeiden huomiointi. | Liiton toimisto ja tapahtumaorganisaatio | 2024- | Vuosittain, kysely |
Esteettömyys
Parannetaan tapahtumien esteettömyyttä niin, että esimerkiksi liikuntarajoitteisille tarjotaan mahdollisuus osallistua tapahtumiin apuvälineiden avulla.
Syrjimättömyys
Varmistetaan syrjimätön ja turvallinen ympäristö, jossa osallistujat voivat toimia ilman häirintää tai ennakkoluuloja.
Sukupuoli- ja ikäyhdenvertaisuus
Tarjotaan mahdollisuuksia kaikille ikäryhmille ja sukupuolille kilpaurheilussa sekä harrastustoiminnassa. Tuetaan erilaisia osallistumistasoja ja harrastuspolkuja lasten ja aikuisten tarpeisiin.
Lapset ja nuoret
Noudatamme lasten ja nuorten liikunnassa yhdenvertaista kohtelua kaikkia kohtaan. Siihen toteuttamiseksi toimimme ovat normatiivisesti sekä viestinnässä läpinäkyvästi. Tapahtumatoimintamme, joka käsittää talviset luistelutapahtumat sekä kesäiset rullaluistelutapahtumat ovat avoimia kaikille. Tapahtumat ovat osallistujalle maksuttomia ja lisäksi tapahtumissa on käytettävissä erilaisia välineitä, joiden avulla toimintaan pääsee osallistumaan. Myös erityisliikkujat huomioidaan siten, että tapahtumiin tuodaan mukaan liikuntarajoitteisten apuvälineitä yhteistyössä Malike:n kanssa.
Aikuiset
Tarjoamme aikuisille mahdollisuuden osallistua luistelutoimintaan helposti ja omalla tasollaan. Kaikille avoimet tapahtumakiertueen luisteluillat ovat koko perheen tapahtumia, joissa voi kokeilla luistelua, osallistua ohjattuun toimintaan ja tutustua seurojen toimintaan. Luisteluliitto järjestää yhdessä seurojen kanssa kilpailullista harrastustoimintaa, jossa luistelukouluista tai alkeiskursseista voi siirtyä haluamalleen kilpatasolle. Roller derby -seurat vetävät aikuisia lajin pariin, ja pikaluisteluseurojen kautta pääsee myös aikuisten kilpaurheiluun ja huippu-urheilutoimintaan.
Harrastustoiminnassa
Suomen Luisteluliiton jäsenseurat tarjoavat ohjattua harrastustoimintaa kaikenikäisille, pienimmistä lapsista ikääntyneisiin. Harrastustoiminta on avoin kaikille, ja osallistujat voivat valita itselleen sopivan tason. Seurat mahdollistavat myös maksuttomat kokeilukerrat, joissa voi tutustua lajiin ja kokeilla luistelua.
Kilpaurheilussa
Kilpaurheilussa varmistamme yhdenvertaisuuden kaikille osallistujille. Kilpailut ovat avoimia, ja jokaisella on mahdollisuus osallistua tasapuolisesti, lukuun ottamatta kansallisia arvokilpailuja, joihin vaaditaan lisenssi. Valintakriteerit edustustehtäviin noudattavat yhdenvertaisuutta näyttöpaikoissa, valinnoissa ja tehtävissä. Kansainvälisiin kilpailuihin valittavien edustajien kriteerit julkaistaan hyvissä ajoin ennen kilpailukautta, jotta valintaperusteet ovat kaikkien tiedossa.
Viestinnässä
Suomen Luisteluliitto panostaa viestinnässään avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen varmistaen, että kaikki tiedotustoimet tavoittavat kohderyhmänsä. Käytännössä tämä tarkoittaa viestinnän saumatonta saatavuutta kaikille sidosryhmille ja aktiivista tiedottamista kaikista liiton toimintaan liittyvistä asioista. Viestinnän kanavia kehitetään säännöllisesti, jotta eri ryhmät – urheilijat, valmentajat, seurat ja yhteistyökumppanit – pysyvät ajan tasalla. Lisäksi liitto pyrkii antamaan tietoa päätöksentekoprosesseista ja tärkeimmistä strategisista linjauksista parantaakseen jäsenistönsä osallistumismahdollisuuksia.
Työnantajan näkökulma ja vastuu työyhteisön yhdenvertaisuudesta?
Työnantajalla on keskeinen vastuu edistää yhdenvertaisuutta työyhteisössä luomalla syrjimättömiä ja osallistavia työskentelyolosuhteita. Tämä tarkoittaa, että työnantajan tulee varmistaa tasavertainen kohtelu kaikille riippumatta taustasta, sukupuolesta, iästä tai muista henkilökohtaisista tekijöistä. Konkreettisesti työnantajan velvollisuuksiin kuuluu arvioida työpaikan yhdenvertaisuutta, tehdä kehitystoimenpiteitä työolojen ja toimintatapojen parantamiseksi sekä tukea työntekijöiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon ja urakehitykseen. Näiden toimien tulee olla tarkoituksenmukaisia ja kohtuullisia.
Toimintaketju havaitessasi tai kohdatessasi syrjintää
Tahoja, johon voit ottaa yhteyttä havaitessasi tai kohdatessasi epäasiallista kohtelua:
– Valmentaja/ohjaaja, seuran häirinnänvastaisen toiminnan vastuuhenkilö tai seuran puheenjohtaja
– Lajiliitto
– Esim. Väestöliiton ja Olympiakomitean tukipalvelu osoitteessa www.etoleyksin.fi
– Viranomainen (poliisi, lastensuojelu)
Seuratoiminnassa esiintyvät kiusaamistapaukset selvitetään ensisijaisesti seuran sisäisesti ja seuroilla tulee olla kirjatut menettelytavat tällaisten tapausten varalle.
Seurat ovat liiton jäseninä sitoutuneet eettisiin ohjeisiin ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan.
Rikoksen tunnusmerkit täyttyessä asian käsittely tulee ohjata viranomaisille. Seurat ja lajiliitto voivat tarvittaessa tukea ja auttaa asian eteenpäin viemisessä.
Seuranta ja arviointi
Yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti.
Arviointiprosessi
Jokaisen toimintakauden lopussa tehdään arvio yhdenvertaisuustoimenpiteiden vaikuttavuudesta.
Päivitykset ja palaute
Kartoitetaan toiminnan mahdolliset puutteet palautteen perusteella ja päivitetään suunnitelmaa tarvittaessa.
Mittarit
Seurannan tueksi kehitetään mittareita, kuten eri ikäryhmien osallistujamäärien analysointia sekä yhdenvertaisuuden toteutumista mittaavia palautekyselyjä. Näitä mittareita arvioidaan kohderyhmittäin ja eri toiminta-alueilta kerättyjen kyselytulosten perusteella, jotta tavoitteiden toteutuminen voidaan tarkasti seurata.
Koulutus ja tiedotus
Koulutukset
Tarjoamme yhdenvertaisuuteen liittyvää koulutusta henkilöstölle, valmentajille ja urheilijoille, jotta tietoisuus ja osaaminen laajenee, yhdenvertaisuuden toteutumiseksi ja edistämiseksi. Koulutukset kattavat muun muassa syrjimättömyyden, turvallisen ilmapiirin luomisen, häirintään puuttumisen sekä mahdollisesti ilmenevien tapausten käsittelyyn. Koulutusten jälkeen toteutetaan kyselyitä, joilla arvioimme osallistujien kokemuksia ja saatujen oppien vaikuttavuutta.
Tiedotus
Viestitään yhdenvertaisuustoimista ja -periaatteista avoimesti kaikille sidosryhmille. Koulutusten ja ohjeistusten tiedotetaan järjestön sisällä aktiivisesti.
Raportointi ja läpinäkyvyys
Raportointi
Tulosten seurannasta ja arvioinnista tuotetaan säännöllisiä raportteja, jotka ovat kaikkien osallisten saatavilla. Raportointikäytännön avulla pidetään avoimena kaikkien saavutettavissa olevat tiedot siitä, kuinka yhdenvertaisuus toteutuu eri toiminnan tasoilla.
Läpinäkyvyys
Varmistetaan, että yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen mukaiset toimenpiteet ovat julkisia ja helposti löydettävissä.
Lisää tietoa ja lähteet:
Yhdenvertaisuus.fi
Et ole yksin palvelu työskentelee turvallisen urheilun edestä
Finlex -Yhdenvertaisuuslaki