Näin aloitat rullaluistelun
Luisteluasento
Perusedellytys hyvälle luistelupotkulle on oikea luisteluasento. Oikeassa asennossa ylävartalo on hieman etukumarassa ja selkä kissamaisen pyöreänä. Rullaluistelijan on osattava joustaa riittävästi polvista. Kokeile paikallaan jalkojen joustoja reiluin niiauksin. Voit leikisti laittaa käsilläsi “hännän“ koipien väliin ja samalla taivuttaa käsillä jalkoja polvitaipeista. Kokeile samaa etukumarassa asennossa ja ota joustavia askeleita sivuttain.
Kaatuminen ja ylösnouseminen
Rullaluistimilla kaaduttaessa turvaudutaan suojuksiin. Oikeanlaiset suojat luistavat asfaltissa ja estävät töksähtävän pysähdyksen. Voit harjoitella kaatumista ja nousemista näin: mene ilman vauhtia kyykkyasentoon, tiputtaudu siitä polvillesi tukien samalla kämmensuojilla maahan. Nouse ylös konttausasentoon, laita toinen jalka vartalon alle ja kohottaudu pystyyn.
Vauhdin otto
Ota luisteluasento ja käännä luistimen kärjet osoittamaan hieman ulospäin (V- asentoon), purista sitten reisillä tiukasti suoraan sivulle. Huomaat, että lähdet liikkeelle eteenpäin. Kohottaudu hieman ja tuo luistimet taas vierekkäin ja toista samaa rytmikkäästi, niin saat vauhtia eteenpäin. Samalla opit jalkojen jouston ja reisien tehokkaan käytön.
Luistelupotkun tulee suuntautua vauhdissa mahdollisimman paljon sivullepäin ja potku pitää pyrkiä tekemään koko rullastolla, siis koko jalkaterällä. Potkun jälkeen jalka tuodaan aivan toisen viereen ja palautuvan luistimen tulisi olla suoraan eteenpäin.
Jarruttaminen
Jarruttaminen on aina opeteltava ennen kuin voi mennä jalkakäytäville tai muille yleisille alueille rullailemaan. Perusjarrutus tapahtuu luistimen kärkeä kohottaen niin, että jarrupala ottaa maahan kiinni. Tämän jälkeen painoa siirretään jarruttavan jalan varaan. Kokeile jarrupalan käyttöä ensin ilman vauhtia ja sen jälkeen hitaasta rullauksesta. Kun tunnet, että tasapainosi säilyy jarrutettaessa, voit lisätä vauhtia ja kokeilla vaikka tarkkuuspysäytysta viivalle. Vauhti ei pysähdy kovin lyhyellä matkalla, joten pyri ennakoimaan vaaratilanteet ja jarruta ajoissa.
Tasapaino
Jotta päässet oikeaan rullaluistelutekniikkaan, pitää sinun hallita tasapaino niin hyvin, että pystyy rullaamaan suoraan eteenpäin yhdellä luistimella. Ota vauhtia, rullaa ensin molemmilla jaloilla ja yritä sitten nostaa varovasti toinen luistin irti maasta. Yritä päästä viiden metrin matka yhdellä jalalla.
Kääntyminen
Kääntyminen on rullaluistelun perustaitoja, jotka on opittava ennen kuin voi mennä jalkakäytäville tai muille yleisille alueille luistelemaan. Peruskäännös tapahtuu siten, että kahden jalan rullauksessa painoa siirretään enemmän toiselle jalalle ja luistinta käännetään hieman sisäänpäin kallelleen. Kääntymistä voit harjoitella esimerkiksi näin: laita itsellesi joku pieni merkki, jolta aloitat kääntymisen. Ota hidas vauhti ja rullaa kahdella luistimella merkille ja tee luistimen kääntö ja painonsiirto. Varaa riittävän tilava alue harjoittelua varten.
Pujottelu ja sirklaus
Oppiaksesi pujottelemaan ja sirklaamaan eli luistelemaan ympyrää ristiaskelin, sinun täytyy hallita rullaluistimet erittäin hyvin. Kaarteen puoleinen luistin (sisä) pitää uskaltaa kääntää nilkasta ulkosyrjälle ja toinen luistin pitää tuoda aivan sisemmän edestä ristiin. Jotta tämä on mahdollista, täytyy polvista joustaa reilusti ja asennon pitää olla riittävän etukumara.
Kokeile ensin ristiaskelia paikallaan niin ,että liikut suoraan sivullepäin. Muista joustaa polvista ja pitää ylävartalo eteen kumartuneena. Kokeile tämän jälkeen ympyräluistelua siten, että sisempi jalka pysyy maassa kiinni ja ulompi potkii vauhtia. Yritä kääntää sisempi luistin ulkosyrjälle ja tuo ulompi jalka potkun jälkeen toisen edestä ristiin, tee sisemmällä jalalla ristipotku. Harjoittele ympyräluistelua kumpaankin suuntaan.